Beste Mobiele Airco 2021; Top 6 Uitvoerig Getest

beste-mobiele-airco-2021

Jij bent dus op zoek naar de beste mobiele airco van 2021? Wacht dan niet langer, want wij hebben diverse mobiele airco’s getest, zodat jij de beste keuze maakt. 

Wat is een Nederlandse zomer zonder hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid? Hierdoor voelen de Nederlandse zomers altijd zo heet vergeleken bij populaire vakantiebestemmingen zoals Spanje en Griekenland.

Vanwege deze omstandigheden zijn de mobiele airco’s de laatste jaren steeds meer in trek. Deze verrijdbare airco’s zijn ideaal om elke kamer in jouw huis te verkoelen, maar vanwege de hoge aanschafprijs ligt duurkoop op de loer.

Daarom hebben wij bij Keuzemaker een mobiele airco test uitgevoerd en samen met airco specialisten de beste portable en draagbare airco’s van 2021 op een rijtje gezet. Ben je benieuwd welk verkoelingssysteem het beste is voor jou? Lees dan snel verder.

Weet je al precies welke mobiele airco jij wilt hebben en wil je niet de kans lopen dat ze uitverkocht zijn, bekijk dan direct de nog voorradige mobiele airco’s.

Wat gaan we behandelen in deze mobiele airco test?

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is niets anders dan een airconditioning systeem, maar dan op wielen. Met een mobiele airco bepaal je de temperatuur en luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Doordat hij verrijdbaar is kun je de mobiele airco gemakkelijk verplaatsen én opbergen en dus in elke mogelijke ruimte in het huis gebruiken. Een mobiele airco heeft ten alle tijden een afvoerslang naar buiten nodig en via deze slang wordt warme lucht naar buiten afgevoerd. Koele lucht wordt vervolgens met behulp van koelvloeistof opgewekt en op deze manier wordt de kamer lekker gekoeld! Ook in de koude wintermaanden kun je hem uiteraard gebruiken wanneer de lucht erg droog is. Let wel op een mobiele airco is wat anders dan een aircooler!

Top 6 beste mobiele airco’s 2021

Best geteste mobiele airco: AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro
Beste mobiele airco voor middelgrote ruimtes: Honeywell MN10CESWW
Beste mobiele airco voor kleine ruimtes: Honeywell HF08CES
Beste prijs/kwaliteit mobiele airco: Trister AC-5474
Stilste mobiele airco: AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

Andere noemenswaardige en eervolle vermeldingen zijn: TROTEC PAC 2100 X, De’Longhi Pinguino Pac en Aspen Xtra

AEG-AXP35U538CW-ChillFlex-Pro

1. AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

4.7/5

€749,-

2. Honeywell MN10CESWW

4.3/5

€699,-

3. Honeywell HF08CES

4.2/5

€499,-

4. Whirlpool PACB212HP

4/5

€459,-

5. Trister AC-5474


3.9/5

€285,-

Koopgids; een goede mobiele airco, waar moet je op letten

Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een aircooler?

Het kwik stijgt tot boven de 30 graden en je besluit om te gaan kijken naar een airconditioning systeem, omdat jouw gewone ventilator niet echt de kamer verkoelt. Je besluit te gaan kijken naar een airco systeem, maar wat je weet niet precies wat het verschil is tussen een mobiele airco en een aircooler.

Het eerste verschil is dat een mobiele airco altijd een afvoerslang nodig heeft om de warme lucht naar buiten te blazen, terwijl een aircooler dit niet nodig heeft. Door het gebruik van zo een afvoerslang kan een mobiele airco de temperatuur in de kamer met wel meer dan 10 graden verlagen, terwijl een aircooler met maximaal 3 graden celsius een ruimte kan verkoelen. Zo een aircooler is dus veel minder krachtig, ook omdat hij een ruimte koelt met behulp van water in plaats van koelvloeistof.

Doordat een aircooler gebruik maakt van water, kan deze een ruimte ook uitstekend bevochtigen, terwijl een mobiele airco juist goed een kamer kan ontvochtigen, omdat koude lucht ook minder waterdamp bevat dan warme lucht. Tot slot kan je met een mobiele airco zelf de gewenste kamertemperatuur instellen, terwijl dit met een aircooler niet kan. Hier kun je alleen verschillende ventilatiestanden aanpassen.

De verschillen

Heeft een mobiele airco een afvoerslang naar buiten nodig?

De vraag of er mobiele airco’s bestaan zonder afvoerslang is verreweg het meest gesteld. Jammer genoeg bestaan er geen mobiele airco’s zonder slang. De warme lucht moet afgevoerd worden naar buiten en hiervoor heb je een afvoerslang nodig. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. 

Idealiter plaats je de mobiele airco altijd dicht bij een opening zoals een raam of deur, zodat je de afvoerslang gemakkelijk naar buiten kunt hangen. Pas wel op dat er niet teveel bochten of knikken in de slang zit, want anders zal de airco niet optimaal werken. Zorg er daarentegen ook voor dat de kieren of opening in de deur niet te groot is, want ook dit belemmert de werking van een mobiele airco. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen zelf een gat in de muur te maken, welke je vervolgens op vult met isolatiemateriaal.

Afdichtingsset

Wat wij bij Keuzemaker adviseren is gebruik maken van een afdichtingsset. Door gebruik te maken van een afdichtingsset zorg je ervoor dat de mobiele airco optimaal werkt. Er zal weinig tot geen koele lucht meer ontsnappen door de kiertjes en de warme lucht hou je buiten. Wij adviseren zelf het volgende afdichtingssetje. In eerste instantie zal het even wat moeite kosten om deze in jouw huis te installeren, maar uiteindelijk zal dit werkt ook beloond worden.

Kan ik de luchtvochtigheid regelen bij een mobiele airco?

Een groot voordeel van de meeste mobiele airco’s uit deze test is dat ze bijna allemaal een functie hebben voor het regelen van de luchtvochtigheid. Is het dus te vochtig in jouw huis? Dan kun je met een mobiele airco niet alleen de temperatuur bepalen, maar dus ook jouw huis ontvochtigen. Dit wordt gedaan met hulp van een ionisator. Als gevolg hiervan zul je dus zuiverdere lucht in ademen.

Hoeveel geluid maken mobiele airco’s; wat zeggen de cijfers?

Over het algemeen is het koelen van jouw slaapkamer tijdens de warme zomerse nachten de hoofdreden van het aanschaffen van een mobiele airconditioning, maar hoe zit het dan met het geluid zul je jezelf wel afvragen. Over het algemeen maken mobiele airco’s inderdaad meer geluid dan gewone ventilatoren en aircoolers, maar uiteraard moeten ze jou niet uit jouw slaap houden. Let dus bij de aanschaf van een mobiele airco vooral op het geluidsniveau wat een verrijdbare airco maakt. Kijk dan naar het aantal decibels dat worden geproduceerd in de hardste stand. Relatief stille mobiele airco’s produceren ongeveer 50 tot 60 decibels, wat ongeveer vergelijkbaar is met lichte regen op jouw dakraam. Alles wat qua decibels daarboven zit wordt als luid ervaren. Denk hierbij aan kwakende kikkers of het aanhoren van een normaal gesprek.

Wat is het energieverbruik van mobiele airco’s?

Wat het energieverbruik is van een mobiele airco verschilt uiteraard per apparaat, maar over het algemeen is dit ongeveer 1 kWh stroom per uur, wat omgerekend ongeveer 22 cent per uur is. 

Daarnaast is aan het energielabel te zien in welke categorie een mobiele airco valt. Alle apparaten uit onze mobiele airco test hebben allemaal het energielabel A, wat betekent dat ze relatief energiezuinig zijn.

Uiteraard heeft de manier waarop je de airco gebruikt ook invloed op het energieverbruik. Hoe vaak je hem aanzet, de stand die je gebruikt en het verschil in temperatuur zullen over het algemeen allemaal van invloed zijn op de energiezuinigheid van de mobiele airco.

 

Waar moet je dus rekening mee houden bij de aankoop van een mobiele airco?

Even samenvattend; waar moet je dus rekening mee houden voordat je een mobiele airco aanschaft? 

Zo is het als eerst van belang te kijken naar het geluidsniveau van een mobiele airco. Alles onder de 60 decibel is over het algemeen prima voor in de slaapkamer. Logischerwijs hoe lager geluidsniveau, hoe beter. Je wilt natuurlijk niet de hele nacht zo een irritant geluid naast je bed hebben. Dit komt je nachtrust ook niet ten goede!

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar het energielabel, alles met een energielabel A is relatief gezien zuinig. We willen natuurlijk niet aan het eind van de maand een hele dure energierekening zien, omdat we gebruik maken van een mobiele airco!

Nog niet besproken, maar zeker belangrijk is in welke ruimtes je een mobiele airco wilt gebruiken. Aan de hand van het koelvermogen, aangeduid als British Thermal Units (BTU), kun je zien hoeveel m2 een mobiele airco kan verkoelen. Hoe groter de BTU, hoe groter de ruimte kan zijn.

Lees tot slot ook andere objectieve reviews van mensen bij de producten. Zodat je altijd, net als deze test, jouw beslissing maakt op basis van een onafhankelijk oordeel. 

Tip: Met de duurdere mobiele airco’s kun je zelfs ruimtes verwarmen

Hieronder zie je de testresultaten voor de beste mobiele airco 2021.

Testresultaten mobiele airco’s

1. AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro - Best getest

De AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro is wat ons betreft de beste mobiele airco van 2021. Wel een redelijk dure airco, maar deze voldoet aan (bijna) alle eisen waar een goede draagbare airco aan moet voldoen. 

Hij beschikt over een mooi en stijlvol design met een goed afleesbare afstandsbediening, waarmee je simpel de kamertemperatuur kunt bepalen. Daarnaast zit er ook een ideale slaapfunctie en timer optie op waarmee jezelf de duur kunt instellen. En ondanks de 64 dB wordt hij als erg stil ervaren, zelfs in de hoogste stand. 

AEG-AXP35U538CW-ChillFlex-Pro

Buiten de benodigdheden is deze mobiele airco ook verreweg het beste in het ontvochtigen van ruimtes. Door de AEG ChillFlex Pro merk je pas hoeveel vocht er in jouw kamer aanwezig is. Tot slot is dit ook nog eens de zuinigste mobiele airco op de markt met een A+ energielabel.

Volgens Keuzemaker dus de onomstreden nummer 1 als het gaat om mobiele airco’s, ook voor grote ruimtes!

Beste deals AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

Beoordeling
4,7

Energieverbruik

5/5

Koelvermogen

5/5

Geluidsniveau

4.5/5

Prijs / kwaliteit

4/5

Extra’s

5/5

2. Honeywell MN10CESWW

Op de 2e plek in de beste mobiele airco 2021 test vinden we een Honeywell. Vooral de prijs is de hoofdreden dat deze mobiele airco niet op de eerste plek terug te vinden was, want verder is deze airco echt een pareltje. Hij is geschikt voor middelgrote ruimtes, maakt wel iets meer geluid dan de nummer 1. Maar met het hoge koelvermogen van 10000 BTU, krijg je verder alles wat je zoekt in een mobiele airco. Ook is het formaat van deze mobiele airco ideaal, want je kunt hem zeer makkelijk opbergen.

Helaas is de afvoerslang wel een beetje kort en ook wat stug.

Beste deals Honeywell MN10CESWW

Beoordeling
4,3

Energieverbruik

4/5

Koelvermogen

4.5/5

Geluidsniveau

4/5

Prijs / kwaliteit

5/5

Extra’s

4/5

3. Honeywell HF08CES

Nummer 3 op de lijst vinden we nog een Honeywell terug. Hij krijgt van Keuzemaker het label van “Beste voor kleine ruimtes”, omdat deze mobiele airco ideaal is voor kleinere ruimtes tot 23 m2. Dus alles wat je nodig hebt! De ontvochtigingsfunctie zorgt ook echt voor een andere gevoel in de ruimte.

Wel moeten de filters al vervangen worden als de airco ongeveer 250 uur aan heeft gestaan.

Beste deals Honeywell HF08CES

Beoordeling
4,2

Energieverbruik

4/5

Koelvermogen

4/5

Geluidsniveau

4/5

Prijs / kwaliteit

5/5

Extra’s

4/5

4. Whirlpool PACB212HP

Op een mooie 4e plek staat de Whirlpool PACB212HP. Net als de nummer 1 van de test is deze uitermate geschikt voor de grotere ruimtes tot 30 m2. Wel maakt hij iets meer lawaai dan de mobiele airco van AEG. Verder koelt hij echt uitstekend en je merkt echt een wereld van verschil wanneer deze airco aan heeft gestaan.

Wel gaat het water aftappen erg lastig, omdat de wateruitlaat helemaal onder in de machine zit. 

Beste deals Whirlpool PACB212HP

Beoordeling
4,0

Energieverbruik

4/5

Koelvermogen

3.5/5

Geluidsniveau

4.5/5

Prijs / kwaliteit

4/5

Extra’s

4/5

5. Tristar AC-5474 - Beste koop

Nog net in de top 5 vinden we deze mobiele airco van Tristar. Naast een plekje in de top 5 krijgt deze mobiele airco ook van ons het label “Beste koop” vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor €285 krijg je een prima airco voor terug, waarmee je ruimtes tot 18 m2 kunt verkoelen. Ideaal dus voor de slaapkamer!

Ook kun je met deze airco uiteraard de kamer ontvochtigen en weegt hij daarnaast maar 18kg! Echt een koopje dus!

Beste deals Tristar AC-5474

Beoordeling
3,9

Energieverbruik

4/5

Koelvermogen

3.5/5

Geluidsniveau

3.5/5

Prijs / kwaliteit

5/5

Extra’s

3.5/5

6. Fuave ACB07K01

Last but not least (of toch wel?), de Fuave ACB07K01. Ook een ideale mobiele airco voor een wat kleiner budget, net als de vorige keuze. Mocht je dus niet teveel willen uitgeven aan een mobiele airconditioning. We zien weinig verschil ten opzichte van de nummer 5, maar vanwege de prijs komt de Fuave dus net tekort voor een plekje in de top 5 van de beste mobiele airco 2021 test.

Beste deals Fuave ACB07K01

Beoordeling
3,8

Energieverbruik

4/5

Koelvermogen

3.5/5

Geluidsniveau

3.5/5

Prijs / kwaliteit

4.5/5

Extra’s

3.5/5

Mobiele airco kopen

Hopelijk heb je nu een goed beeld van de beste mobiele airco’s die er op de markt zijn! Wil je dus klaar zijn voor de zomer bestel dan snel. Wil je toch nog wat mobiele airco’s vergelijken, kijk dan nu op Coolblue of Amazon! Alvast veel plezier en succes ermee!

Veel gestelde vragen over mobiele airco's

Hoe werkt een mobiele airco?

Eigenlijk werkt een mobiele airco bijna hetzelfde als een standaard airco. Een mobiele airconditioner bestaat uit een unit met een afvoerslang, waarmee de warmte uit de kamer wordt getrokken. Vervolgens wordt de warme lucht omgezet naar koude lucht met behulp van koelvloeistof. De vloeistof verdampt door de warme lucht en deze wordt via de afvoerslang naar buiten afgevoerd. Het grootste verschil met een standaard airco (of ook split unit genoemd) is dat een mobiele airco uit 1 unit bestaat en een gewone airco uit 2 (een binnen en buiten unit).

Wat betekent BTU?

BTU staat voor British Thermal Units en is de eenheid waarmee koelvermogen van een airco wordt aangeduid. Hogere BTU zorgt voor meer koelvermogen, waarmee je weer grotere ruimtes kunt verkoelen

Werkt een mobiele airco ook zonder slang?

Helaas bestaan er geen mobiele airco’s zonder slang. De warme lucht moet namelijk via de afvoerslang naar buiten worden afgevoerd. Wil je dus gebruik maken van een mobiele airco, dan moet je gebruik maken van een opening.

Steffen
Keuzemaker beoordeelt en reviewt producten voor de kost. Dit allemaal zodat jij in de toekomst de juiste keuzes maakt bij de aankoop van producten!